Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
Wędzarnia elektryczna czy tradycyjna
Zaczynam przygodę z wędzeniem i stoję przed wyborem, elektryczna czy tradycyjna na drewno. Elektryczna wydaje się prostsza ale tradycyjna podobno daje lepszy smak. Jak to jest naprawdę i co polecacie dla kogoś kto zaczyna?
Odpowiedz
Sam przez to przechodziłem dwa lata temu i po długich rozmyślaniach zdecydowałem się na tradycyjną i nie żałuję ani trochę. Powiem ci jak to wygląda z perspektywy kogoś kto zaczynał bez żadnego doświadczenia. Tak, tradycyjna wymaga więcej uwagi i nauki żeby opanować temperaturę i dym, ale to jest właśnie ta część która sprawia że wędzenie staje się pasją a nie tylko obsługą urządzenia. Smak jest naprawdę inny i nie mówię tego żeby brzmieć jak snob, po prostu mięso z tradycyjnej wędzarni na drewnie owocowym ma tę głębię dymu której elektryczna nie odtworzy w pełni. Elektryczna jest lepsza jeśli masz mało czasu i chcesz mieć powtarzalne wyniki bez uczenia się, tradycyjna jest lepsza jeśli traktujesz wędzenie jako hobby i chcesz się w tym rozwijać. Jeśli masz gdzie postawić i możesz poświęcić kilka godzin w weekend to tradycyjna jest według mnie lepszym wyborem na start. Warto przejrzeć ofertę na https://pietrzykwedzarnie.eu/kategorie/w...tradycyjne Powinni Ci coś dobrać na miejscu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości